Vindkraftpark i Segloraområdet kan ge Bygdepeng

VindkraftSedan mer än ett och ett halvt års arbete har vindkraftföretaget GAMESA, en av världens största vindkraftbyggare, ansökt om miljötillstånd för att uppföra fem stora vindkraftverk i Våssberg, en plats som som ligger på högplatån ca två kilometer väster om Svaneholm, i närheten av vägen Seglora-Viared. Borås kommun har givit klartecken för etableringen, men prövningen mot miljölagen är avgörande för om planerna kommer att kunna förverkligas.

Enligt en generell överenskommelse mellan de politiska partierna och vindkraftföretagens organisation i Sverige har vindkraftföretagen förbundit sig att betala en mindre del av intäkterna från vindkraftproduktionen till insatser för lokal utveckling i den bygd där anläggningar byggs.

Vindkraftbolagen vänder sig till byalagsföreningar och andra lokala utvecklings-grupperingar med ett sådant erbjudande. GAMESA har sedan mer än ett år arbetat med styrelserna i Seglora och Svaneholms byalag för att klara ut hur en hantering av sådana utvecklingspengar – Bygdepeng – ska kunna arrangeras.

Sista juniveckan 2014 skrev styrelserna i Seglora och Svaneholm på det avtal som ska reglera hanteringen av bygdepeng. Det förutsätts alltså att GAMESA får miljötillstånd, att anläggningen byggs och att man har börjat producera el innan bygdepeng kan betalas ut.

Det beräknas att, om inga hinder fördröjer projektet, den första årliga utdelningen av bygdepeng till vår bygd kan vara aktuell 2016 eller 2017.

GAMESA har kalkylerat att storleken på bygdepengen för Våssberganläggningen kan vara ca 150 000 kr per år. En bra möjlighet att få resurser för att skapa utveckling för oss som bor i Seglora och Svaneholm.

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s